Kategoriassa Juttusarjat \\ Tyypit joita ihailemme

Tyypit joita ihailemme: Hanna Tikander

Hanna Tikander on kylmäuintia ja tanssimista rakastava multitalentti, joka päätti lopettaa alkoholin käytön syksyllä 2019. Hanna tunnetaan myös esimerkiksi Mimmit sijoittaa -median päätuottajana ja toisena podcast juontajana.

Kutsuimme ihanan Hannan Sugarin showroomille juttelemaan sober curious –ilmiöstä ja kilistämään hänen uuden Selvin päin -podcastin kunniaksi. Keskustelimme esimerkiksi Hannan kokemuksista alkoholin lopettamisesta sekä mitä kaikkea uutta elämäntapamuutos on tuonut tullessaan.

Miten itse määrittelet termin sober curious?

Sober curious kuvastaa henkilöä, joka on kiinnostunut alkoholittomuudesta, kyseenalaistaa omia alkoholitottumuksiaan sekä laajemmassakin kuvassa alkoholikulttuuria. Olen itse sober curious ja minulle se tarkoittaa sitä, että elän täysin ilman alkoholia. Vaikka ihminen käyttäisi alkoholia, voi hän mieltää olevansa sober curious. Määritelmä ei ole tiukka – se ei edellytä absolutismia.

Julkaisit hiljattain uuden podcastisi Selvin päin! Mistä podcastissa on kyse ja kenen kannattaisi sitä kuunnella?

Selvin päin -podissa puhun omasta henkilökohtaisesta kokemuksesta juhlimiseen ja alkoholinkäyttöön liittyen. Kerron taustoistani; millainen alkoholinkäyttäjä olen ollut ja miksi päätin lopettaa alkoholinkäytön. Suurin osa podcastista käsittelee prosessia, mitä alkoholin käytön lopettamisen jälkeen on tapahtunut: mitä ajatuksia, erilaisia tunnetiloja, fyysisiä ja henkisiä kokemuksia se on minussa herättänyt. Alkoholinkäytön lopettaminen oli minulle kokonaisvaltainen elämänmuutos.

Pyrin tekemään podcastia ehdottomasti niin, että se olisi suunnattu kaikille, ja että se tavoittaisi mahdollisimman laajan yleisön. En halua rajata podcastia vain niille, jotka ovat lopettaneet alkoholinkäytön. Haluan, että voin avoimella ja mahdollisimman rehellisellä tarinallani tarjota jotain, mihin moni voi jollain tavalla samaistua. Podcast sopii henkilöille, jotka ovat kiinnostuneita ja uskaltavat kurkata toisenlaiseen elämäntyyliin.

Mistä koko prosessi alkoi?

Noin 2,5 vuotta sitten aloin ensimmäistä kertaa pohtimaan vakavissani omaa alkoholinkäyttöä. Koin, että minulla oli ollut todella uuvuttava työvuosi ja elämään oli tullut paljon uutta sisältöä ja uusia intohimon kohteita. Koin ehkä jonkinlaisen burnoutin, olin todella väsynyt – yhtäkkiä juhliminen ei enää tuntunut kivalta. Jatkoin kuitenkin juhlimista, koska ajattelin, että tämähän on se, mitä minun kuuluu tehdä ja varmasti auttaa tähän olotilaan. Se ei todellakaan auta…

Koin myös pari vuotta sitten todella vahvan henkisen heräämisen. En tiedä, saiko henkinen herääminen alkoholittomuuden käyntiin vai kumpi käynnisti kumman. Silloin lopetin alkoholinkäytön, ja siitä tämä koko prosessi lähti liikkeelle.

Oliko sinulla ennakkoluuloja alkoholitonta elämää kohtaan?

Oli ehdottomasti. Ajattelin, että alkoholittomuudella tulisi olemaan todella suuri vaikutus elämääni – niin kuin sillä olikin. Vaikutus oli kuitenkin paljon positiivisempi kuin osasin odottaa. Voin tietysti sanoa tämän nyt, kahden vuoden selvin päin elämisen jälkeen; aina se ei ole ollut positiivista. Puoli vuotta sitten pohdin, että miksi ihmeessä tein tällaisen päätöksen? Olisiko elämäni hauskempaa 27-vuotiaana sinkkuna, jos käyttäisin alkoholia vielä samalla lailla kuin ennen? Nyt olen päässyt näistä ajatuksista irti.

Ajattelin tottakai, että minusta tulisi yksinäinen kotihiiri, joka ei toteuttaisi elämässä enää yhtään mitään ja kaikki kaverisuhteeni päättyisivät. Ajattelin, että tämä on se piste, kun elämästä tulee tylsää ja harmaata. Niin ei kuitenkaan käynyt. Elämästä on tullut kirkasta ja valoisaa. Nyt voin paremmin kuin koskaan.

Mikä oli mielestäsi vaikeinta alkoholinkäytön lopettamisessa?

Sanoisin, että ulkopuolisuuden tunne ja sen käsitteleminen, kun vielä haki uutta tilaansa ja sitä, minkälainen ihminen haluaa olla. Tuntui siltä, ettei saanut kenestäkään tai mistään kiinni eikä kukaan ymmärrä sinua tai tunnista niitä tunteita, joita käyt läpi. Nämä ovat todella raskaita ja isoja pohdintoja, kun kyseessä on koko oman identiteetin uudelleen rakentaminen. Alkoholinkäytön lopettaminen ei ole vain “korkin laittamista kiinni”, vaan laaja, kokonaisvaltainen prosessi. Se ei ole ihan yhtä yksinkertaista, kun voisi kuvitella.

Olet varmasti joutunut perustelemaan valintaasi olla käyttämättä alkoholia. Millaisia nämä tilanteet ovat olleet ja millaisia reaktioita olet kohdannut? Oletko enemmänkin itse pohtinut mahdollista ulkopuolisuuden tunnetta vai ovatko reaktiot tukeneet sitä?

Minusta tuntuu, että ulkopuolisuuden tunne on pääosin ollut omassa päässäni. Ystäväni ovat suurimmaksi osaksi ottaneet todella hyvin vastaan uuden elämäntyylini, vaikka eivät olisi itse tehneet välttämättä omassa elämässään mitään muutosta. Ihmiset ovat olleet enemmänkin positiivisella tavalla kiinnostuneita, mikä on ollut todella hienoa. Välillä tulee vastaan kyseenalaistajia, joille en kuitenkaan jaksa antaa juurikaan energiaa. Konkretiaa on ollut se, etten ole välttämättä saanut kutsua kaikkiin juhliin tai tapahtumiin. Ihmiset tekevät päätöksen puolestasi, että sinua ei kiinnosta tulla, koska et juo. Sitä vastaan haluan taistella. Täytyy itse vaan kailottaa kovaan ääneen, että haluan silti juhlia, vaikka en joisikaan. Kutsukaa minut juhliin, koska rakastan juhlimista ja uusia ihmisiä. En usko, että ihmiset jättäisivät pahuuttaan tai tahallaan kutsumatta. Syynä on jokin meihin pinttynyt ajatus siitä, että koska et juo, haluat jäädä kotihiireksi, joogata ja tuoksutella eteerisiä öljyjä – mikä sekin on ihanaa!

Ihmiset ovat olleet enemmänkin positiivisella tavalla kiinnostuneita, mikä on ollut todella hienoa.
Oletko kohdannut jotain erityisen kummallista reaktiota tai tilannetta, jossa olisit joutunut perustelemaan alkoholittomuuttasi?

Olen joskus törmännyt tähän ravintoloissa, mikä minua on ärsyttänyt. Kuten podcastin ensimmäisessä jaksossa tuon esiin, tilaan juuri tämän takia tanakasti vichyni limellä ja jäillä, ja sen on pakko olla viinilasista. Joissain ravintoloissa työntekijät ovat saattaneet aiheuttaa minulle sellaisen tunnetilan, etten ole asiakkaana yhtä arvokas kuin muut asiakkaat, koska en tilaa alkoholia. Joskus olen myös ollut tilanteessa, jossa drinkkiäni ei ole voitu tarjoilla toiveeni mukaan viinilasista, sillä laseja on työntekijöiden mukaan rajallinen määrä, ja niitä on pitänyt säästää viinille. Näihin tilanteisiin olen puuttunut ja pidän tiukasti siitä kiinni, että voin samalla tavalla olla juhlatuulella viinilasi kädessä ystävieni kanssa.

Mitä kaikkea alkoholittomuus on tuonut elämääsi? Mikä on tärkein asia, mitä olet oppinut itsestäsi?

Iso kysymys! Ehkä sen voi kiteyttää siihen, etten ole koskaan ennen voinut näin hyvin. Alkoholittomuus on tuonut elämääni valtavasti energiaa ja aikaa. Tuntuu, että kaikki aistini ovat paljon vahvempia. Näen kaiken selkeämmin. Kuulen asiat tarkemmin. Tuntuu siltä, että elin aiemmin jonkinlaisessa ihmeellisessä sumussa. Tunnetta voi verrata ehkäisypillereiden käytön lopettamiseen. Olet lähes koko elämäsi elänyt hormonihumussa, ja vasta kun se pilvi lähtee päältäsi pois, löydät ja koet oikeat omat tunteesi.

Opin itsestäni koko ajan todella paljon. Olen oppinut tuntemaan itseäni paremmin. Ennen en ole välttämättä tuntenut tai edes uskaltanut tutustua. Arvostus itseäni kohtaan ei ole välttämättä ollut niin vahva, että olisin ollut kiinnostunut tutustumaan itseeni.

Mainitsit, että sinulla on nyt enemmän energiaa ja aikaa. Koetko, että olisit tehnyt tai saavuttanut nyt asioita, joita et olisi ennen alkoholittomuutta tehnyt? Onko sinulla uusia harrastuksia tai kiinnostuksen kohteita, etenkin nyt, kun krapulaisista päivistä ei tarvitse enää kärsiä?

Krapulapäivien päättymisen myötä on vapautunut enemmän aikaa ja energiaa. Olen aina ollut urheilullinen ja aktiivinen tyyppi. Koen, että olen rohkeampi kokeilemaan uutta. Olen käynyt erilaisia urheilukursseja, kuten nyrkkeilyn yksityiskurssin, padelin alkeiskurssin ja olen suorittanut green cardin golfissa. Aikaa ja energiaa on, sekä luottoa itseeni, jolloin uusia harrastuksia on uskaltanut lähteä kokeilemaan.

Ja tietenkin avanto! Olen aina rakastanut uimista. Kylmäuinnin koukuttavuus on voimistunut entisestään, varsinkin alkoholittoman elämän alkuvaiheessa. Se oli tila, jossa sai jopa nousuhumalaan verrattavia tunneryöppyjä. Siitä saa hyvän olon ja lämpimän tunteen, vaikka oletkin kylmässä vedessä.

Ja lopuksi, mitkä ovat sinun go-to alkoholittomat juomat vakkaritilauksesi lisäksi? Mitä juot bileissä?

Bileissä minulla ei ole ihan hirveitä määriä omia juomia. Vichyä juo helposti, mutta alkoholittomia sokeripohjaista juomia ei jaksa loputtomiin. Juon usein ainakin yhden kombuchan. Pidän kombuchassa erityisesti tosi tujuista makuyhdistelmistä, kuten inkivääriä, chiliä tai limeä sisältävistä mauista. Ne antavat mukavan potkun. Pidän myös tonic-vedestä, sillä rakastin gin tonicia. Vaihtoehtoja on nykyään saatavilla paljon.

Hannan Selvin päinpodcastia voi kuunnella esimerkiksi Spotifysta, Acastista ja Applen podcast appista. Uudet jaksot ilmestyvät joka perjantai!

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.