Kategoriassa Juttusarjat \\ Tyypit joita ihailemme

Tyypit, joita ihailemme: Natalia Kallio

Natalia Kallio on ihmisoikeusaktivisti, kirjailija ja runoilija, jonka tärkeää työtä ihailemme Sugarilla. Hän toimii myös kouluttajana kansainvälisissä ihmisoikeusorganisaatioissa ja nuorisojärjestöissä. Natalian esikoisromaani kuvaa sukupolvien yli jatkuvaa huono-osaisuuden ketjua ja kipeitä ihmissuhteita.

”Luokka läpäisee kaikki hetket, tilat, paikat ja jokaisen meistä. On sitten duunari tai porvari, luokka on läsnä, ajatteli sitä aktiivisesti tai ei.”

Mitä aktivismi sinulle tarkoittaa?

Aktivismi merkitsee minulle aktiivista sekä kollektiivista työskentelyä yhteisten päämäärien hyväksi. Koen sen hyvin paljolti myös elämäntavaksi, jossa pyritään aina kriittisesti tarkastelemaan ympärillä olevia rakenteita ja tapahtumia ja tuomaan niitä esille. Aktivistit ovat yksin ja yhdessä yhteiskunnan megafoneja. Erityisesti aktivismissa pidän yhteisöllisyydestä – on helpottavaa huomata, ettei ole yksin vaatimassa muutosta, vaan osana suurta rajat ylittävää liikettä.

Uutiset kertovat meille monenlaisista vääryyksistä, mutta paljon on myös vähemmälle mediahuomiolle jäävää epäoikeudenmukaisuutta. Miten olet oppinut havaitsemaan yhteiskunnallisia epäkohtia tai tunnistamaan epätasa-arvoisia rakenteita?

Yhteiskunnallisia epäkohtia ja epätasa-arvoisia rakenteita olen oppinut tunnistamaan jo varhain oman yhteiskunnallisen aseman vuoksi. Tullessa alemmasta sosioekonomisesta luokasta, kuuluessa seksuaalivähemmistöön sekä naisen roolissa eläessä yhteiskunnalliset epäkohdat ja epätasa-arvoiset rakenteet ovat tulleet lähelle. 

Oma yhteiskunnallinen asema on siis vaikuttanut, altavastaaja oppii tunnistamaan rakenteet, jotka pidättelevät tai puristavat. Toki olen myös monessa mielessä etuoikeutettu. Omien etuoikeuksien ymmärtäminen ja tarkastelu on avain epätasa-arvoisten rakenteiden tarkasteluun. 

Podetko maailmantuskaa? Jos, niin onko siihen parannuskeinoa?

Nuorempana tuska oli sietämätöntä. Peruskoulussa muistan olleeni itselleni ja kaikille vihainen, kun en kyennyt sanoittamaan kaikkea vääryyttä jota tunsin ja näin. Epäoikeudenmukaisuuden tunnistaminen on ollut aina minua eteenpäin työntävä asia. 

Työskentelen aktiivisesti ja kaikilla resursseilla muutoksen eteen, jonka takia en juurikaan tunne enää maailman tuskaa. Nukun yöni hyvin kun tiedän tekeväni voitavani. 

Mikä on mielestäsi tällä hetkellä hyvin maailmassa?

Kysyttäisiinpä tätä useammin! Vaikka moni asia maailmassa on huonosti ja elämme yhteiskunnissa jotka perustuvat epätasa-arvoisille ja kestämättömille rakenteille, on maailmassa myös toivoa ja hyvää. Maailmassa on hurjasti tietoa tarjolla, mielestäni se ei lisää tuskaa vaan toimii pohjana ja työkaluna muutokselle. 

Yrityksiä ja yksityishenkilöitä pyydetään yhä useammin pohtimaan omia arvojaan, etuoikeuksiaan ja vastuullisuuskysymyksiä ja toimimaan niiden mukaisesti.

Vaikka elämmekin ympäristössä, jossa kannustetaan yksilökeskeisyyteen, ovat erinäiset globaalit riippuvuussuhteet ja yhteiskunnalliset epäkohdat saaneet yhdistymään ja tekemään jämäkämpää yhteistyötä. Yhteistyö ja osallisuus ovat avainasemassa, kun pyritään luomaan yhdenvertaisia ja rauhanomaisia yhteiskuntia.

Missä asioissa tunnet olevasi etuoikeutettu?

Koen olevani monessakin asiassa etuoikeutettu. Olen esimerkiksi vammaton, valkoinen ja syntynyt Suomeen, jossa asun pääkaupungissa. Sovin myös vallitseviin kauneusihanteisiin ja omaan sellaisia persoonallisuuden piirteitä, joista on hyötyä – kuten rohkeus, luovuus, sosiaalisuus ja uteliaisuus. Minulla on myös äärimmäisen hyvät sosiaaliset verkostot.

Listahan on ihan loputon! Omien etuoikeuksien tarkastelussa on mielestäni tärkeää, että jos itse kokee pystyvänsä ja kykenevänsä mihin vain, niin auta tekemään siitä mahdollista muillekin.

”Vaikka moni asia maailmassa on huonosti ja elämme yhteiskunnissa jotka perustuvat epätasa-arvoisille ja kestämättömille rakenteille, on maailmassa myös toivoa ja hyvää. Maailmassa on hurjasti tietoa tarjolla, mielestäni se ei lisää tuskaa vaan toimii pohjana ja työkaluna muutokselle.”

Kuinka käsittelet ihmisoikeustyössäsi vastaan tulevia tunteita, kuten ahdistusta, ulkopuolisuuden tunnetta, voimattomuutta tai ennakkoluuloja?

Olen kerännyt ympärilleni ihmisiä ja yhteisöjä, jotka työskentelevät kanssani samoilla sektoreilla ja samojen aiheiden parissa, heidän kanssaan pystyn purkamaan ja jakamaan mieltä painavia asioita tai turhautumista.  

Otan myös paljon aikaa itselleni ja muistutan, että muutos tapahtuu hitaasti, mutta varmasti. Olen ollut aina taitava muuttamaan “negatiiviset” tunteet tekemiseksi. 

On myös päiviä, kun hiljennän puhelimesta kaikki maailman uutisista raportoivat äpit, se on myös tosi ok.

Luokkaerot ovat yksi Kotileikki-esikoisromaanisi pääteemoista. Millaisiin asioihin luokkaerot vaikuttavat (sosioekonomisen aseman ohella)?

Luokka läpäisee kaikki hetket, tilat, paikat ja jokaisen meistä. On sitten duunari tai porvari, luokka on läsnä, ajatteli sitä aktiivisesti tai ei.

Kirjoitat niin runoja kuin proosaa. Onko sinulla muita läheiseltä tuntuvia ilmaisukeinoja?

Olen aina ollut kiinnostunut keksimään erilaisia keinoja ilmaista itseäni. Olen tehnyt teatteria yli 10 vuotta, spoken word -keikkoja ja nykyään toimin kouluttajana ja puhujana. Erilainen esiintyminen ja itseilmaisu ovat siis läsnä kaiken aikaa.  

Koen kuitenkin olevani taitavimmillani ja herkimmilläni ilmaistessani itseäni kirjoittamalla.

Mistä saat rohkeutta ilmaista itseäsi? Tunnetko olevasi vapaa ilmaisemaan itseäsi kuten haluat, vai oletko kohdannut rajoitteita? Onko sinulla vinkkejä niille, jotka kamppailevat itseilmaisun kanssa?

Lapsena änkytin, en aina pystynyt kommunikoimaan ja etenkään uusissa tai jännittävissä tilanteissa. Pyysin esimerkiksi serkkujani esittelemään itseni ja puhumaan puolestani. 

Selätin änkyttämisen ja jännittämisen, kun ajattelin että ajamani asiat on tärkeä sanoa ääneen, sanoi ne sitten ääni väristen, änkyttäen tai jalat tutisten tai pelosta kankeana. Aloin ajatella itseäni viestin välittäjänä ja siltojen rakentajana. Ajamani arvot ja asiat ovat itseäni suurempia.

Aida Impactin Bigger Boot -korumallisto on runoteoksesi inspiroima. Mitä toivot korujen kantajalleen merkitsevän? Ja mitä korumallisto merkitsee sinulle?

She Needs Bigger Boots on feministinen manifesti rakkaudesta, sorrosta, liian pienistä saappaista ja naisten oikeuksista. Se on väsymätön ja ajankohtainen viesti ja toivon sen välittyvän Aida Impactin kanssa luodun Bigger Boot -korumalliston korun kantajalle. 

“Your Bigger Boots are waiting for you!” 

Kuka tai ketkä ovat mielestäsi sukupolvesi vaikuttavimpia ääniä? Millaisia asioita he edustavat?

Pidän vaikuttavina ja merkittävinä yhteiskunnallisina ääninä kaikkia, jotka uskaltavat korottaa ääntään, rikkoa lasikattoja ja uhmata normeja arjessa, työpaikoilla, mediassa tai ihan vaikka vaan kotona. Muutos tapahtuu vain muuttamalla ja se on meidän kaikkien työ.

Greta Thunbergin on mielestäni paras esimerkki siitä, miten paljon yksi rohkea ihminen, jolla on hyvä idea, voi saada aikaan. Gretalla oli idea, johon nuoret ympäri maailmaa liittyivät mukaan. 

Mitkä ovat suosikkitapojasi rentoutua ja pitää huolta itsestäsi kiireisen arjen keskellä?

Arkeeni kuuluu paljon matkustelua ja hyvin vähän rutiineja. Kuitenkin ollessani missä tahansa, otan aamuisin vähintään tunnin aamukahvin juomiselle. Juon aamukahvin vastamelukuulokkeet päässä venytellen ja lukien rauhassa uutisia. Tykkään muutenkin hiljentää melun ympäriltäni vastamelukuulokkeilla vaikka kaupungilla ollessa. Suosikkitapoihini rentoutua kuuluu myös saunominen, avannossa ja kävelyillä käyminen sekä musiikin kuuntelu. Itselleni tärkeää on myös kerätä läheiset ja rakkaat ympärilleni. 

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.