Kategoriassa Koti ja perhe \\ Vastuullinen elämä

Vinkit vastuullisempaan elektroniikkaan

Puhelimella tehdään nykyään suurin osa kommunikoinnista ja se toimii monelle myös työskentely- tai opiskeluvälineenä tietokoneen lisäksi. Jokaisella on erilaiset tarpeet ja kriteerit: toiselle riittää, että puhelimella voi soittaa, toinen taas haluaa parhaan mahdollisen kameran.

Elektroniikan eettisyys ja ekologisuus puhuttaa. Jaamme vinkit, miten kierrätät oikeaoppisesti vanhat kännykät ja tietokoneet ja mistä saat hankittua uuden mahdollisimman vastuullisesti.

Miksi kierrättää vanhat puhelimet ja tietokoneet?

Ensinnäkin, elektroniikan kierrätys on tärkeä ekoteko. Tiesitkö, että jopa 99% kännykän materiaaleista kelpaa kierrätettäväksi, mutta vain noin 10% kaikista kännyköistä päätyy kierrätykseen?

Puhelimista saadaan talteen perusmetallien lisäksi harvinaisempia metalleja, kuten palladiumia. Mitä enemmän elektroniikkaa kierrätetään, sitä vähemmän tarvitaan uusia metallinlouhintaan tarkoitettuja kaivoksia. Metallinlouhinta on ympäristölle äärimmäisen tuhoisaa ja lisäksi kaivostoiminta sisältää paljon ihmisoikeusriskejä.

Kierrätys on helppoa, ja kaiken lisäksi vielä toimivasta ja ehjästä laitteesta voi saada hyvitystä. Vaikka Suomi kuuluukin maailman kärkeen elektroniikkakierrätyksen suhteen, täälläkin kierrättäminen on mahdollista vielä paljon nykyistä enemmän.

Miten ja missä voi kierrättää vanhat laitteet?

Älä missään tapauksessa hävitä kännykkää tai tietokonetta sekajätteenä tai heitä avolavoille. Elektroniikka ja akut saattavat sisältää vaarallisia alkuaineita, jotka eivät saa päätyä luontoon.

Monet ovat huolissaan tietoturvariskeistä. Aloita siirtämällä laitteen tiedostot talteen, poista mahdollinen muistikortti ja tyhjennä asetukset. Toimivan puhelimen voi myös viedä suoraan myymälään, missä se tarkistetaan, tiedot tyhjennetään ja laitetaan uudelleen myyntiin, jonka jälkeen myydystä laitteesta saa hyvitystä.

Monet yritykset tarjoavat nykyään ilmaiseksi elektroniikan kierrätystä. Voit viedä vanhan tietokoneesi esimerkiksi Giganttiin ja puhelimen Elisa-myymälään, joissa ne käsitellään ja tyhjennetään tietoturvallisesti ennen kierrätystä. Myymälät keräävät muistia sisältävät laitteet lukittuihin data-SER-lokeroihin.

Alueelliset SER-kierrätyspisteet ottavat maksutta vastaan käytettyjä laitteita lähes 500 pisteellään ympäri Suomen. Lisäksi SER-kierrätys tarjoaa myös huokean hintaista Seiffi-palvelua, jonka kautta voit lähettää koneesi Postin pakettipalvelun kautta. Saat palvelusta tiedon, kun laitteesi data on tuhottu.

 

Osta käytettynä

Swappie – ostaa, huoltaa sekä jälleenmyy käytettyjä puhelimia. Kaikki puhelimet on testattu ja kunnostettu, ja akkujen kapasiteetit ovat minimissään 80%.

Fonum – jälleenmyy testattuja ja huollettuja puhelimia. Puhelimille myönnetään 12kk takuu ja 14 päivän ilmainen palautus.

Foppo – jälleenmyy käytettyjen puhelimien lisäksi käytettyjä tietokoneita ja lisäksi muitakin elektroniikkalaitteita.

Muita käytetyn elektroniikan jälleenmyyjiä ovat mm. Grenius ja Taitonetti.

 

Vastuullisemmat vaihtoehdot

Jos sinun kuitenkin tarvitsee hankkia elektroniikkasi uutena, suosi laitteita, jotka ovat mahdollisimman hyvin korjattavissa, jos niissä ilmenee vikaa.

iFixit- sivusto vertailee kännyköitä ja läppäreitä sen mukaan, miten korjattavia ne ovat ja miten helposti kuluttaja pystyy ne korjaamaan.

Esimerkiksi Fairphone pyrkii vastuullisuuteen suunnittelullaan, joka mahdollistaa komponenttien helpon irroittamisen ja vaihtamisen.

Kuluta loppuun

Minkä tahansa tuotteen ja tavaran kohdalla vastuullisin teko on kuluttaa se täysin loppuun, sillä suurin osa laitteen ympäristövaikutuksista aiheutuu tuotannosta. Kännykän keskimääräinen käyttöikä Euroopassa on noin 3 vuotta. Jo vuodenkin pidempi käyttöikä pienentäisi huomattavasti päästöjä, esimerkiksi Euroopan mittakaavassa muutos säästäisi kahden miljoonan tonnin edestä päästöjä vuosittain.

Voit pidentää laitteesi käyttöikää muutamilla yksinkertaisilla vinkeillä. Ensinnäkin, muista suojata puhelimesi hyvin panssarilasilla ja suojakuorella. Älä lataa älypuhelinta aivan täyteen, vaan suojaa akkua lataamalla vähän kerrallaan niin, että virtataso olisi 45-75 % välillä. Kokeile ensiksi akun vaihtamista, jos puhelimesi alkaa hidastella.

Jos suinkin mahdollista, osta uusi laite vasta kun vanha ei ole enää korjattavissa. Joskus toki uuden hankinta voi tulla korjaamista halvemmaksi. Kierrätä tällöin vanha puhelin tai tietokone niin, että sen osia voidaan mahdollisuuksien mukaan vielä hyödyntää.

 

Lähteet:

https://yle.fi/uutiset/3-11043454

https://yle.fi/uutiset/3-11141662

https://elisa.fi/ideat/puhelimen-kierratys/

https://eetti.fi/2019/08/30/ai-taysin-eettinen-alypuhelin/

https://eetti.fi/2019/05/17/5-vinkkia-vastuullisempaan-elektroniikkaan/

http://www.serkierratys.fi/fi/kuluttajille/mihin-vanhan-laitteen-voi-palauttaa

https://foppo.fi/kuntoarviot/

https://grenius.fi/

https://taitonetti.fi/

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.