Kategoriassa Edelläkävijät \\ Juttusarjat \\ Vastuullinen elämä

Zero Waste Summer: osa 3

Zero waste -elämäntyyli: miltä se oikeasti tuntuu, mitä se maksaa ja paljonko aikaa siihen menee? Otso Sillanaukee kertoo.

Zero waste -edelläkävijä ja kauppatieteiden opiskelija Otso Sillanaukeella on menolippu Singaporeen, mutta paluulippu on vielä hankkimatta. Matkalaukkuihin hän pakkaa muun muassa saippuapaloja, bambuhammasharjoja ja itse tehtyä deodoranttia – siis kaikkea, mitä zero waste -elämään tarvitsee. Ennen lähtöään Otso ehti kuitenkin kertoa meille, mitä on ehtinyt kahden vuoden aikana oppia jätteettömästä elämästä.

Opiskelijaelämä on kiireistä. Miten paljon enemmän aikaa arkiset askareet vievät zero waste -tyylillä?

Esimerkiksi ruoan laittamiseen menee huomattavasti enemmän aikaa, mutta en näe sitä ollenkaan huonona asiana. Mieluummin kokkaan vähän pidempään, kuin kulutan aikaani johonkin turhaan. Zero waste -lifestylessä pitää omaksua hitaamman elämän asenne. Se rauhoittaa hektistä elämää.

Mitä peruselintarvikkeita teet itse?

Kesällä tomaatteja on tarjolla paljon ja saatan tehdä vähän nuhjaantuneista yksilöistä omaa pyrettä. Laitan tomaatit uunipellille öljyn ja valkosipulin kanssa, paahdan ja murskaan. Teen itse myös kasvislientä: jos kuorin vihanneksia, säästän kuoret pakkaseen ja kun niitä on kertynyt tarpeeksi, keitän niistä liemen. Kauramaitoakin on helppo valmistaa kotona. Tehosekoittimeen laitetaan litra vettä, puolitoista desiä kaurahiutaleita sekä ripaus suolaa ja siivilöidään lopuksi.

Samalla kun puuhailee keittiössä, voi katsoa vaikka Netflixiä. Zero waste ei ole myöskään pelkkää luonnon säästämistä, vaan säästän myös huikeita summia rahaa verrattuna aikaisempaan kulutukseeni!

Sugar Helsinki Zero Waste Summer osa 3

Miten reissu ruokakauppaan sujuu?

Kesäisin tykkään kierrellä toreilla. Menen yleensä aina lauantaisin käymään Hakaniemen torilla ja ostan sieltä ruoka-aineet, joilla pärjään vajaan viikon. Ostan sesongissa olevia vihanneksia ja hedelmiä, esimerkiksi perunaa, porkkanaa, sipulia, lehtikaalia ja marjoja. Hakaniemen torilla on yksi koju, joka myy vähän nahistuneita vihanneksia halvempaan hintaan.

Muuten teen ruokaostokseni yleensä Punnitse ja säästä -liikkeessä. Otan omat paperipussit mukaan ja lastaan niihin irtona myytäviä kuivatuotteita, kuten soijarouhetta, riisiä, pastaa, linssejä, papuja, kahvia, mausteita ja kuivattuja hedelmiä. Yksi kauppareissu saattaa siis kestää pidempään kuin opiskelijalla yleensä, mutta toisaalta minun ei tarvitse käydä kaupassa yhtä usein.

Tavallisessa ruokakaupassa käydessä mukaani tarttuu lähinnä irtona myytäviä hedelmiä ja vihanneksia, jotka laitan suoraan kangaskassiin tai pieniin paperipusseihin. Ainoa jäte, mikä niistä kertyy ovat vaakatarrat, mutta sille ei oikein voi mitään. Joskus saatan ostaa myös vaikkapa pahvisen linssipaketin tai lasipurkillisen salsaa – ei kuitenkaan mitään muoviin pakattua. Tänä kesänä olen ollut aika kiireinen ja löysin Hälsans Köket -merkin kasvislihapullat, jotka on pakattu ainoastaan pahviin, niitä olen syönyt viime aikoina aika paljon!

Oletko joutunut luopumaan ruokavaliossasi jostain zero waste -lifestylen takia?

Lopetin jokin aika sitten lihan ja maitotuotteiden syömisen, joten en koe jääväni mistään paitsi. Tämän päivän yhteiskunnassa en tunne tarvitsevani mitään eläinperäisiä tuotteita ja mielestäni leikkasin vain ruokavaliostani jotain tarpeetonta pois, minkä jälkeen voin huomattavasti paremmin. Saan ostettua jätteettömästi kaiken, mitä tarvitsen ruoasta ja elämästä nauttimiseen.

Mistä löydät zero waste -vaihtoehdot muille taloustarvikkeille?

Lähes kaiken voi pestä ruokasoodalla. Käytän sitä astianpesukoneessa ja jynssään sillä kattilat. Vessan ja kylpyhuoneen saa puhtaaksi ruokasoodan ja etikan sekoituksella. Viiden kilon säkki ruokasoodaa maksaa noin viisitoista euroa ja kestää ikuisuuden, se on siis erittäin edullinen pesuaine.

Paljasta DIY-deodoranttisi salaisuus!

Itsetehtyyn deodoranttiin tarvitsee vain noin yhden desilitran kookosöljyä, puoli desilitraa ruokasoodaa ja puoli desilitraa maissitärkkelystä. Kokeilemalla löytää juuri itselleen sopivan suhteen. Kahden desilitran purkki riittää useamman kuukauden.

Aloin valmistaa omaa deodoranttia noin puolitoista vuotta sitten, ja se on toiminut minulla loistavasti. Aikaisemmin minun piti pestä paidat jokaisen käyttökerran jälkeen, mutta nykyään voin käyttää samaa paitaa pari-kolmekin kertaa jopa kesällä. Ruokasooda neutralisoi hien hajun luonnollisesti, mutta ei tuki ihohuokosia samalla tavalla kuin monet synteettisten deodoranttien sisältämät aineet.

Opiskelet kauppatieteitä – tuleeko zero waste -elämäntyyli vaikuttamaan tulevaan työhösi?

Ehdottomasti! Opiskellessani markkinoiden toimintaa olen huomannut, että kun kuluttajat sanovat jotain, yritykset kyllä seuraavat perässä ja sen jälkeen suuremmat hallinnolliset tasot. En pystyisi tekemään töitä yrityksessä, jonka toimintamallit riitelisivät omien arvojeni kanssa.

Kesän ajan jatkunut Zero Waste Summer -juttusarjamme päättyy tähän. Lue täältä osa 1 ja osa 2!

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.