Kategoriassa Kauneus ja hyvinvointi

Ayurvedinen ihonhoito

Ayurveda tarjoaa elämäntavan, jonka avulla ihmisen on mahdollisuus saavuttaa tasapaino kehon, mielen ja sielun välille. Tiesitkö, että ayurvedan tietoutta voi hyödyntää myös ihonhoidossa? Mikäli ayurveda ei ole sinulle entuudestaan tuttua, suosittelemme lukemaan aiemmin julkaisemamme postauksen, jossa kerromme tarkemmin tästä kokonaisvaltaisesta elämäntapafilosofiasta. 

Iho on sisäisen hyvinvoinnin peili

Ayurvedassa kehotyyppien lisäksi myös ihotyypit jaetaan vataan, pittaan, kaphaan ja näiden sekoituksiin. Synnynnäisestä peruskehotyypistä poiketen, ihotyyppi voi muuttua monta kertaa elämän aikana. Tähän voi vaikuttaa iän lisäksi esimerkiksi hormonitoiminnan muutokset, ilmaston vaihtelut sekä elämäntavat.

Ayurvedan mukaan terve ja hyvinvoiva iho kertoo sisäisestä tasapainosta, kun taas erilaiset iho-ongelmat ovat merkkejä sisäisestä epätasapainosta. Ayurvedisen ihonhoidon tärkein tavoite onkin tasapainottaa iho-oireiden taustalla oleva syy, kiinnittämällä huomiota esimerkiksi elämäntapoihin ja mielen hyvinvointiin. Ulkoinen hoito on tärkeä osa kokonaisuutta, mutta se ei yksistään takaa kauas kantoisia tuloksia ja luo ihoon kokonaisvaltaista tasapainoa.

Vata-ihotyyppi

Vata-ihotyypissä hallitsevat vata-doshan elementit eli ilma ja eetteri, mitkä näkyvät iholla kuivuutena, karheutena, viileytenä ja ohuena rakenteena. Vata tyyppisiä ihomuutoksia ovat myös miliumit ja pintakuivuudesta johtuvat ryynimäiset epäpuhtaudet, etenkin otsan alueella.

Vata ihotyyppi tarvitsee rasvaa ja lämpöä. Suosi ruokavaliossasi lämpimiä ruokia, kuten sosekeittoja ja pitkään haudutettuja juurespatoja. Vältä puolestaan kylmää juomavettä, salaatteja ja jäätelöä. Mikäli kärsit ihon kuivuudesta, lisää ruokavalioon monipuolisesti eri rasvahappojen lähteitä, kuten oliiviöljyä, pähkinöitä ja gheeta.

Vatalle tyypillisten iho-oireiden taustalla on usein heikko ja epäsäännöllinen ruuansulatus. Pidä siis myös huolta ruuansulatuksen ja suoliston toiminnasta, nauttimalla runsaasti lämmintä vettä sekä yrttiteitä päivän mittaan. Pidä kiinni myös säännöllisistä arjen rutiineista.

Suosi ulkoisessa ihonhoidossa täyteläisiä ja ravitsevia tuotteita. Kuiva vata-iho rakastaa öljyjä, minkä vuoksi suosittelen kaikkia vata-ihon omaavia panostamaan ihonhoidossa laadukkaisiin ihoöljyihin, niin kasvoille kuin vartalolle.

Hoida ja imeytä ravitsevia öljyjä sekä voiteita ihoon aina sen koko pinta-alalta. Vaikka ihon kuivuus vaivaisikin pääasiassa vain kasvojen alueelta, samainen iho jatkuu ja imee hoitavia tuotteita päästä varpaisiin. Loistava vaihtoehto vatan-ihoisen vartalolle on Weledan Tyrni Ihoöljy, joka sisältää janoista ihoa ravitsevia seesam- ja tyrniöljyjä.

Pitta-ihotyyppi

Pitta-ihotyyppissä hallitsevat tulen ja veden elementit. Tuli näkyy ja tuntuu iholla punoituksena, poltteen tunteena sekä kutiavina ja kirvelevinä herkkyysreaktioina. Vesi puolestaan tuo iholle kosteutta, mikä lisääntyessään aiheuttaa epäpuhtauksia erityisesti T-alueella.

Monelle suomalaisellekin tutut ihosairaudet, kuten punoittava ja ärtynyt atopia, ruusufinni sekä akne, kuuluvat myös pittan iho-oireisiin, jotka ovat merkkejä lisääntyneen tulielementin aiheuttamasta tulehduksesta kehossa.

Mikäli kuvaus pitta-ihotyypistä kuulostaa tutulta, ihosi tarvitsee rauhoitusta, viilennystä ja lempeää hoitoa. Vältä ruokavaliossasi happamia ja voimakkaita ruoka-aineita, kuten tomaattia, sipuleita, paprikaa, ruista ja hapanmaitotuotteita. Suosi kehoa viilentäviä ruoka-aineita, kuten riisiä, kookosta, korianteria, parsakaalta ja muita vihreitä kasviksia.

Pitta-ihoisena sinun olisi tärkeä kiinnittää huomiota myös mielen hyvinvointiin. Käsittelemättömät vihan ja riittämättömyyden tunteet lisäävät tulielementtiä kehossa, mikä aiheuttaa myös iholle usein kuumottavia ja punoittavia iho-oireita.

Suosi ulkoisessa ihonhoidossa hellävaraisia ihonhoitotuotteita ja vältä liian voimakkaita ja aktivoivia tuotteita. Ihoa tehokkaasti rauhoittava ja viilentävä ruusuvesi on yksi parhaita pitta-ihon ulkoisia tasapainottajia. Flow Cosmetics Rose Floral Water -luomuruusuvesi on erittäin hyvä ja laadukas ruusuvesi, jota suosittelen kaikille punaposkille ja ihon kiristyksestä kärsiville. Mikäli kärsit kuivista ja ärtyneistä silmistä, tee itsellesi silmähauteet laittamalla ruusuvettä vanulappuihin ja asettamalla ne suljettujen silmien päälle noin 15 minuutiksi. 

Kapha-ihotyyppi

Kapha-ihotyyppiä hallitsevat maan ja veden elementit. Kapha-iho on tyypillinen helposti rasvoittuva iho, jossa vesielementti tuo iholle kosteutta ja lisääntyneitä epäpuhtauksia. Maaelementti antaa puolestaan iholle paksun ja vahvan rakenteen, minkä vuoksi kapha iho ei reagoi helposti ärsykkeisiin ja väri pysyy tasaisena lämpötilan vaihteluista tai aktivoivista ihonhoitotuotteista huolimatta. Ihon haasteena on lisääntynyt öljyisyys sekä epäpuhtaudet, jotka ovat usein ihonalaisia ja voivat tuntua kipeiltä.

Mikäli kapha-ihotyypin kuvaus kuulosti tutulta, vähennä ruokavaliossasi ihon rasvaisuutta lisääviä ruoka-aineita, kuten maitotuotteita, sokeria, vehnää, eineksiä ja rasvaisia ruokia. Suosi ruokavaliossasi höyrytettyjä ja tuoreita kasviksia, hedelmiä sekä lämmittäviä ja ruuansulatusta aktivoivia mausteita, kuten inkivääriä ja chiliä.

Aktivoi kehoa säännöllisesti myös sykettä nostattavalla liikunnalla. Hikoilu edistää kuona-aineiden poistumista kehosta, minkä ansiosta siitä on apua myös rasvoittuvan ihon hoidossa. Huolehdi myös mielen aktivoinnista poistumalla säännöllisesti omalta mukavuusalueeltasi sekä kokeilemalla jotain uutta irtautumalla juurtuneista tavoistasi.

Tasapainota ihoa ulkoisesti kevyiden ja kirkastavien tuotteiden lisäksi aktivoivalla hieronnalla, kuten gua shalla. Tutustu esim. Katja Kokon Yin Your Skin® -verkkokurssiin ja gua sha -välineisiin. Kokeile myös talineritystä hillitseviä täsmätuotteita, kuten puhdistavaa JOIK Matcha and Green Clay Detox –kasvonaamiota, jolla on ihoa kirkastava ja kuona-aineita puhdistava vaikutus. Kasvonaamio sisältää kapha ihotyyppiä tasapainottavan vihreän saven lisäksi ihoa kirkastavia luomuyrttiuutteita, kuten poimulehteä, siankärsämöä, piharatamoa ja melissaa.

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.