MUOVITON MAALISKUU - ZERO WASTE VINKIT
Kategoriassa Parasta juuri nyt \\ Sugar suosittelee

Muoviton maaliskuu: Sugar-tiimin vinkit ja niksit

Muoviton maaliskuu innostaa tarkkailemaan muovijätteen määrää ja vähentämään sitä. Sugarin vinkeillä pääset alkuun niin, että muoviton maaliskuu on helppo ottaa tavaksi. 

Oona: 

Kaupassa hedelmä- ja vihannesosastolla meinaa välillä itkettää, kun niin moni tuote on pakattu muoviin. Erityinen murheenkryyni minulla olivat pitkään yrtit, joista menee käytön jälkeen roskiin niin muovikääre kuin muovinen ruukkukin. Sitten tajusin, että monissa itämaisissa marketeissa myydään irtona runsaita yrttikimppuja, ilman pakkausta! Huumaavan tuoksuinen vahva minttu ja tuuhea lehtipersilja säilyvät kotona vesilasissa ainakin viikon.

Maura: 

Olen vaihtanut muovipullot lasiseen vesipulloon. Muovijätteen vähentämisen lisäksi vesi pysyy raikkaana koko päivän ja maistuu sata kertaa paremmalta! Pullon voi pestä astianpesukoneessa, eikä lasinen materiaali kerää bakteereja samalla tavalla kuin naarmuuntunut muovi. Pidän vaaleanpunaista vesipulloani työpöydällä, jotta muistaisin juoda riittävästi vettä päivän aikana. Esimerkiksi Kicks myy söpöjä bkr-merkin lasipulloja.

Maija:

Kannan nykyään aina mukana kangaskassia yllättävien ostosten varalta. Muovipussin ostaminen esimerkiksi yhtä kosmetiikkatuotetta tai vaatetta varten on täysin turhaa, ja niitä kertyykin kotiin helposti valtava määrä. Olen huomannut, että joissakin liikkeissä myydään muovipussien lisäksi kestokasseja muutamalla kymmenellä sentillä; hyvä sijoitus niin rahallisesti kuin ympäristönkin kannalta!

Saana:

Kaupan hevi-osastostolla punnitsen esimerkiksi kuorelliset hedelmät ja vihannekset irtona ja kiinnitän hintalapun yhteen punnituista tuotteista. Mikäli on pakko käyttää pussia, käytän paperipussia pakkaamiseen. Mikäli kaupan hevi-osastolta ei löydy paperipussia, niitä voi etsiä paistopisteeltä tai irtokarkkiosastolta! Kotona paperipussit voi hyödyntää biojätteen keräämiseen.
Monet säilykkeet ja tahnat myydän lasipurkeissa. Nämä lasipurkit voi jatkohyödyntää kotona säilyttämällä niissä irtomyynnistä ostettuja tuotteita (pähkinät, jauhot, hiutaleet…) tai vaikka itse valmistettua granolaa. Usein valmistan myös tuorepuuron edellisenä iltana kierrätettyyn lasipurkkiin, jonka voi napata aamulla mukaan töihin tai matkalle.

Essi:

Olen vaihtanut kylpyhuoneen käsi- ja suihkusaippuat palasaippuoihin, jotka kestävät käytössä nestesaippuoita huomattavasti pidempään. Esimerkiksi Flown saippuoista jää jäljelle vain pieni pala kierrätettävää pahvia! Tämän lisäksi koitan keksiä kylpyhuoneeseen kertyville muovipakkauksille uusia käyttötarkoituksia. Esimerkiksi käytettyyn spray-pulloon on näppärä tehdä oma diy-suolasuihke muutamasta kotoa löytyvästä ainesosasta ja matkakokoiset putelit voi kätevästi täyttää kerta toisensa jälkeen uudelleen. Näin sinun ei tarvitse reissussa käyttää esimerkiksi hotellien kosmetikkaa, joka harvoin on luonnonmukaista ja saattaa sisältää ympäristölle haitallisia mikromuoveja. Sillä muovijätettä tulee kuitenkin väistämättä, kotona kerään ja kierrätän nykyisin kaiken mahdollisen muovin. Se vähentää hurjasti sekäjätteen määrää ja on helppo kerätä erilliseen astiaan. Kannattaa kurkata löytyykö lähin muovinkeräys omasta taloyhtiöstä tai jostain lähettyviltä.

Sylvia:

Erityisesti ruokakauppa tuottaa päänvaivaa muovia välttelevälle. Vaihtoehtoja kuitenkin on!
Useisiin K-Marketeihin on alkanut ilmestyä freesejä salaattibaareja, joista voi ostaa yksittäisiä aineksia myös kotiin. Mukaan voi ottaa oman kevyen ja läpinäkyvän ruokarasian, joka ei paljoa paina vaa’assa. Olen ainakin ostanut fetaa, papuja, ja joitain vihannessekoituksia tällä metodilla.
Suosin myös Punnitse & Säästä ja It’s Pure -ketjuja. Varsinkin isommista myymälöistä löytyy yllättävän paljon elintarvikkeita irtona – minulle tuli esimerkiksi yllätyksenä, että kahvinkin voi ostaa ilman muovipakkausta.

Lidl on viimeaikoina kunnostautunut, ja erityisesti uusien myymälöiden yhteydestä löytyy paljon luomuvaihtoehtoja. Lidlin leipomo-osasto on tosi hyvä ja edullinen, ja leivät kannattaakin poimia sieltä, jos artesaanileipomot tuntuvat liian kalliilta. Lidlin vihannesosastolta löydät myös paljon pakkaamattomia vaihtoehtoja!

Ida: 

Ihan hullun moni asia arjessa on valmistettu muovista ja nykyisin osaan kiinnittää enemmän huomiota siihen, että valitsen mieluummin kierrätettävän ja luonnollisemman vaihtoehdon.

En esimerkiksi osta vaatteita, joissa on akryyliä tai muita muovipohjaisia kuituja, vaan suosin puuvillaa, villaa, pellavaa, silkkiä ja nahkaa sekä kasvipohjaisia kuituja, kuten viskoosia ja nokkosta (kyllä! Esim. Nokonen valmistaa vaatteensa nokkosesta). Luonnonkosmetiikkaa käyttämällä teen myös ympäristölle fiksumman valinnan; luonnonkosmetiikka ei sisällä mikromuovia tai muovijohdannaisia.

Kun ostan hammasharjoja, suosin joko Humble Brushin bambuista tai Berlin BioBrushin selluloosapohjaista harjaa, jotka biohajoavat lähes kokonaan. Vaihdoin juuri hiusharjankin monen vuoden jälkeen muovisesta puiseen; sen lisäksi että materiaalivalinta on ekologisempi, tuntuu ja näyttää luonnollisesta materiaalista valmistettu tuote mukavemmalta. Usein vain ei tajua, että monia arkisia muovista valmistettuja tavaroita saa myös joko lasista, puusta tai metallista valmistettuina.

Lue lisää aiheesta: 

Zero waste -filosofiasta ja miten vähennät roskan määrää arjessa
Miten vähentää pakkausjätteen määrää keittiössä ja ruokaostoksilla?
Jätteetömämmät kosmetiikka- ja taloustuotteet
Otso Sillanaukee & Zero Waste -elämäntyyli opiskelijabudjetilla

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.