Kategoriassa Koti ja perhe \\ Sugar suosittelee

Sugarin vinkit muovijätteen vähentämiseen

Muoviton heinäkuu, Plastic Free July on vuodesta 2011 järjestetty Plastic Free Foundation -säätiön avainaloite, jonka tarkoituksena on lisätä tietoisuutta teoista, jotka vievät meitä kohti kiertotaloutta ja johtavat kohti maailmaa, joka ei huku muovijätteeseen.

Muovi ei sinällään ole ongelma, vaan tapa kuinka sitä käytämme. Yli 90% muovisista pakkauksista käytetään vain kerran ennen kuin ne heitetään pois. Muovia käytetään erityisesti kertakäyttötuotteissa ja kertakäyttöisyys on ongelman ytimessä. 

Kulutustottumusten tarkastelu on tarpeen, sillä maapallomme ei kestä nykyistä kulutustahtiamme ja alati lisääntyvää uusiutumattomien luonnonvarojen ja materiaalien käyttöä. Tällä hetkellä me suomalaisetkin kulutamme luonnonvaroja jopa 3,8 maapallon edestä. Jätteen määrän vähentäminen ja tavaroiden uudelleenkäyttö vähentävät tarvetta käyttää neitseellisiä luonnonvaroja ja hillitsee niiden käytöstä muodostuvia ympäristövaikutuksia.

Ottamalla Plastic Free July -haasteen vastaan, saat sähköpostiisi viikoittain vinkkejä muovituotteiden vähentämiseen. 

Sugarin vinkit muovijätteen vähentämiseen arjessa

Kuluttaminen

Tarkastele omia kulutustottumuksiasi ja vähennä tarpeetonta kulutusta. Suosi tietoisempia ja vastuullisempia valintoja. Ota Zero Wasten ohjenuora käyttöön: kieltäydy, karsi ja käytä uudelleen, osta käytettynä, lainaa, vuokraa tai korjaa. Kun on ostettava uutta, suosi kestotuotteita. 

Kaupassa käyminen ja pakkaukset

Iso osa kotiin päätyvästä muovista tulee ruokakaupasta. Osa muovijätteestä on onneksi helppo jättää kauppaan. Esimerkiksi banaaneja ja monia muita hedelmiä tai vihanneksia ei tarvitse pakata hedelmäpussiin. Valitse hedelmille kestopussi, johon sujautat hedelmät ja vihannekset punnituksen jälkeen. Monissa tuotteissa muovipakkaus on kuitenkin ainoa perustellusti hyvä pakkausvaihtoehto. Silloin kannattaa valita se, jossa muovia on vähiten.

Pakkaa ostokset kestokassiin ja jätä muovikassi ostamatta.

Keittiössä ja retkillä

Vähennä muovin käyttöä keittiössä ja retkillä. Hanki tarpeeseen metallisia tai keraamisia kulhoja sekä puisia kapustoja ja leikkuulautoja. Käytä uudelleenkäytettävää mehiläisvahakäärettä elmukelmun ja folion korvikkeena. Ota käyttöön kestopullo. Tutkimuksien mukaan muovipullojen korkeista irtoaa mikromuovia juomaan. Nappaa kahvi omaan kuppiin ja suosi kierrätettäviä tai uudelleen käytettäviä noutoruoka-astioita (Kamupak).

Kylpyhuone & kauneuden hoito

Valitse vähemmän muovia kylpyhuoneeseen ja kauneudenhoitoon. Suosi luonnonkosmetiikkaa välttääksesi mikromuovia. Suosi palasaippuoita ja uudelleen käytettyäviä ja täytettäviä pumppupulloja. Suosimalla luonnonkosmetiikkaa ennaltaehkäiset myös mikromuovin ja muiden keinotekoisten kemikaalien valumista vesistöihin.

Intiimihygienia

Vaihda kertakäyttöiset tampoonit ja siteet uudelleenkäytettävään kuukuppiin ja kestositeisiin.

Vaihda muovia sisältävät sheiverit kestävään ja kierrätettävään Safety Razoriin. Tavanomaisten sheivereiden vaihtopäät on hävitettävä sekajätteeseen, sillä niiden sisältämä muovi ja metalli ei pystytä erottamaan toisistaan kierrätyksessä. 

Vaatteet ja tekstiilit

Suosi luonnonkuiduista tai kierrätetyistä materiaaleista valmistettuja vaatteita. Tarkista aina vaatetta ostaessasi siinä käytetty materiaali ja huomioi, että eri materiaalien yhdistäminen tekee kierrättämisestä haastavaa. Osta ja myy käytettyä. Vaatteiden kierrättäminen kirppiksillä ja second-hand myymälöissä kannattaa! Käyttöön kelpaamattomien vaatteiden ja tekstiilien kierrätysohjeen löydät HSY:n sivuilta. Myös Outi Pyyn sivuilta löytyy laaja tekstiilein kierrätystä käsittelevä tietopaketti.

Pesu ja siivous

Käytä ekologisia pesuaineita tai siivoussaippuapalaa siivoamiseen ja tiskaukseen. Palasaippua on erittäin riittoisa, joten pystyt korvaamaan sillä 2-3 nestemäistä tiski-/pesuainetta. Suosi uudelleen täytettäviä pakkauksia, laimennettavia pesuaineita ja luonnonkuiduista valmistettuja tiskirättejä ja tiskiharjoja.

Kierrättäminen

Panosta kierrätykseen ja suosi tuotteita, joita voi kierrättää. Lajittele ja kierrätä muovijäte niin huolellisesti kuin mahdollista. Taloyhtiön muovin keräysastiaan kuuluu karkeasti sanottuna pakkausjäte: HSY:n ohje muovien lajitteluun ja kierrätykseen.

Henkilökohtaista muovijätejälkeä voi seurata esim. My Plastic Diary -appin avulla.

Lue lisää:

Johanna Kohvakka & Liisa Lehtinen: Hyvä, paha muovi
Mandy Barker on valokuvaaja, jonka töissä käsitellään muovijätettä vahvasti visuaalisin keinoin.

https://www.plasticfreejuly.org
https://plasticfreepicks.fi/blogs/blogi/zero-waste-vinkit-muovin-vahentamiseksi

Strategimme Nooran blogista löytyy useampi muovijätteen vähentämistä käsittelevä artikkeli:
https://sustainablyfit.fi/vinkit-muovin-ja-kertakayttotuotteiden-vahentamiseen-kylpyhuoneessa
https://sustainablyfit.fi/tervetuloa-muoviton-heinakuu-nain-elat-kestavammin-kesalomalla
https://sustainablyfit.fi/hyva-paha-muovi

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.