Paju Purovuo
Kategoriassa Juttusarjat \\ Luomukaapilla

Luomukaapilla: Paju Purovuo

Paju Purovuo pitää ystävänsä Minni Väärän kanssa PS Olen vegaani  -tubekanavaa, jolla vegaaniutta käsitellään huumorin kautta. Lue tästä, miksi Paju värjää hiuksiaan kasviväreillä, mitkä ovat hänen lempituotteitaan juuri nyt, ja millaisia suunnitelmia hänellä on heinäkuisten häidensä varalle.

Paju Purovuo tietää, millainen mielikuva monella nousee ensimmäisenä mieleen, kun puhutaan vegaanisesta Youtube-kanavasta: vihreää hippimeininkiä ja saarnaavaa asennetta. Ei siinäkään mitään vikaa ole, mutta suunnitellessaan pari vuotta sitten ystävänsä Minni Väärän kanssa oman kanavan perustamista Paju Purovuo näki, että Suomesta löytyisi markkinarako myös aivan erilaiselle vegaanikanavalle. Vuonna 2016 perustettu PS Olen vegaani  -tubekanava käsittelee vegaaniutta huumorin ja helppojen arjen vinkkien kautta.

”Emme halua syytellä tai tuomita ketään heidän valinnoistaan”, Paju kertoo. ”Totta kai videoillamme kerrotaan myös painavaa asiaa, mutta koemme, että meidän tehtävämme on mieluummin kannustaa, kuin osoitella sormella, sillä usein vaikeista asioista puhuminen saattaa olla liian luotaantyöntävää. Pointtimme on se, että pienillä teoilla on merkitystä, ja vegaaniksi tullaan harvoin yhdessä yössä.”

Suurin osa PS Olen vegaani  -kanavan katsojista onkin sekasyöjiä, joita kiinnostaa myös kasvisruoka. Pajun mielestä on tärkeää jakaa tietoa eläintuotannon ongelmista, mutta hän toteaa, että kaikille raakojen dokumenttien katsominen ei ole oikea väylä tiedostavampaan kuluttamiseen ja ruokavalioon. PS Olen vegaani  -kanava tarjoaa huumorin ja kepeän asenteen avulla pehmeämmän laskun kohti kasvisruokavaliota.

Paju itse siirtyi vegaaniseen ruokavalioon vuonna 2016. Ensimmäinen vuosi meni uuteen ruokavalioon totutellessa, ja seuraavana vuonna hän alkoi kiinnittää tarkemmin huomiota myös siihen, millaisia kosmetiikkatuotteita käyttää. Pajulle oli alusta alkaen selvää, että perustaessaan oman tubekanavan hän jättäytyisi silloisesta päivätyöstään pois ja keskittyisi videobloggaamiseen täysillä – muu ei olisikaan oikeastaan ollut mahdollista, koska aktiivisen kanavan ylläpitäminen vaatii paljon työtä. Yhden videon tekemiseen saattaa helposti mennä kaksi kokonaista työpäivää. Riskinotto kannatti: PS Olen vegaani  -kanavalla on nyt jo lähes 20 000 tilaajaa.

Paju Purovuo

”Bloggaaminen on pitkään nähty vain harrastuksena, mutta uskon, että ihmiset alkavat pikkuhiljaa ymmärtää, että se voi olla myös oikea ammatti”, Paju toteaa. ”Yksityisyrittäjyys ylipäätään on vielä melko nuori asia Suomessa. Esimerkiksi isäni nuoruudessa ei juurikaan ollut pienyrittäjiä, ja yrittäjyyttä on alettu tukea vasta viime aikoina.”

Vaikka Paju pitää vegaanista tubekanavaa, hän ottaa harvoin omaa vegaaniuttaan puheeksi henkilökohtaisessa arkielämässään. Hän ei halua olla se, joka “hakkaa näppäimistöä vegaanifoorumeilla”. Jos joku kysyy, Paju on kuitenkin aina valmis keskustelemaan asiasta ja perustelemaan kantaansa. Ainoa asia, mitä hän ei voi sietää on se, että vegaanien tekemiä valintoja osataan kyllä kyseenalaistaa, mutta omissa valinnoissa ei nähdä parantamisen varaa.

”Kaikki saavat syödä, mitä haluavat, mutta mikään ei ärsytä niin paljon kuin se, ettei hyväksytä eläintuotantoon liittyviä tosiasioita”, Paju sanoo.

Paju Purovuo

Mitä omaan ruokavalioosi kuuluu?

Meillä kotona miehelläni on ruoanlaittajan rooli ja teen itse syntisen vähän ruokaa. Jos mieheni ei satu olemaan kotona, niin Wolt laulaa. Tällä hetkellä rakastan kaikenlaisia kulhoruokia, joissa on tofua, avokadoa ja muita kasviksia, riisiä ja ihanaa pähkinäistä kastiketta. Rakastan myös vietnamilaisia kesärullia, niitä riisipaperiin käärittyjä. Olin nuorempana hirveä sokerihiiri, mutta nykyään valitsen useimmiten suolaisia herkkuja. Suosikkejani ovat esimerkiksi linssisipsit. On helppo huijata itseään, että ne ovat terveellisiä – ehkä tavallisiin perunalastuihin verrattuna.

Sinulla on heinäkuussa häät – kerro niistä vähän lisää!

Juuri nyt minulla on kauhea stressi valmistelujen kanssa! Meille tulee vegaaninen häämenu ja mieheni Christopher tekee kaikki ruoat itse, koska hän on catering-yrittäjä. Vegaaninen hääkakku tulee Say It With a Cake -yritykseltä, se on naked cake -tyylinen kakku kukkakoristeilla. Hääpuku oli yllättävän helppo löytää. Tilasin 50-luvun vintage-hääpuvun Yhdysvalloista myyjältä, joka entisöi vanhoja mekkoja. Pidän vanhoista esineistä, koska niillä on oma tarinansa. Uusissa tavaroissa ei vain ole samaa viehätystä.

Paju Purovuo

Millaisia kauneusrutiineja sinulla on?  

Olen vähän sellainen huithapeli. Pesen kyllä aina meikit ja kosteutan kasvoni, mutta minulla ei ole mitään joka päivä toistuvia rutiineja tai tiettyjä tuotteita, joita käyttäisin aina. Tykkään vaihdella tuotteita ja kokeilla uutta. Nyt olen menossa elämäni ensimmäiseen kasvohoitoon Kauneushoitola Hillaan, missä tehdään hoitoja vegaanisilla tuotteilla!

Paju Purovuo

Mitkä ovat lempituotteitasi juuri nyt?

Kaksi viimeistä kesää ehdoton suosikkini on ollut Algamariksen päivettävä aurinkosuoja, se toimii kätevästi myös meikkivoiteena. Eco by Sonyan Face Tan Water -itseruskettava kasvovesi on mahtava tuote, koska se antaa luonnollisen rusketuksen ilman, että tarvitsee ottaa aurinkoa – yritän varoa saamasta liikaa aurinkoa. Tällä hetkellä minulla ovat käytössä myös Evolven hiustuotteet sekä Miracle Mask -kasvonaamio. Rakastan Mia Höydön tuotteita. Minulla on pintakuiva iho varsinkin talvisin, ja niistä löytyy ihanan paksuja ja hoitavia tuotteita. Suihkussa kuorin ihoni Body Blendzin Coffee Scrubilla, jossa on ihana, vahva kahvin tuoksu. Makuuhuoneeni hyllyllä minulla on diffuuseri, johon tiputtelen erilaisia eteerisiä öljyjä fiiliksen mukaan. Woodlotin metsäinen Wildwoods-öljy on ihanan rauhoittava, Frantsilan Greippi-öljy taas piristää mieltä.

Paju Purovuo

Miten hoidat hiuksiasi?

Puoli vuotta sitten siirryin värjäämään hiuksiani kasviväreillä. Oma pigmenttini on punaiseen taittavaa ja kasviväri sopii siihen hyvin. Kasviväreillä ei pysty vaalentamaan hiusta, ainoastaan kirkastamaan. Lämpimät sävyt ovat ideaaleja. Minun hiusvärini syntyy punaista hennaa ja tummaa indigoa yhdistämällä. Olen aiemmin värjännyt hiuksiani synteettisillä väreillä, joten aluksi kasvivärien tuoksu oli todella erikoinen, ihan kuin päässä olisi ollut multaa ja savea. Nyt kun olen tottunut siihen, kaikki vahvat kemikaalit tuoksuvat tosi ikäviltä. Kasviväreissä ei ole haitallisia kemikaaleja, joten ne ovat riskittömämpi vaihtoehto, varsinkin jos kärsii yliherkkyyksistä. Lisäksi kasviväri haalistuu kauniimmin kuin synteettinen väri. Juurikasvua voi kyllä tulla, mutta värin kirkkaus säilyy.

Paju Purovuo

Miten huolehdit henkisestä hyvinvoinnistasi arjessa?

Jotkut ihmiset toimivat stressin alla paremmin, mutta minä lamaannun, enkä pysty tekemään mitään. En ole hyvä hallitsemaan stressiä ja jos minulla on liikaa asioita mielessäni, saatan saada lieviä paniikkikohtauksia. Olin ennen kuntosalilla huhkija, enkä ymmärtänyt joogaa, mutta viimeisen puolen vuoden aikana olen tajunnut, miten hyvä olo siitä tulee. Saa olla hetken aikaa miettimättä mitään. Ajattelin aikaisemmin myös, etten tykkää uimisesta, mutta vuosi sitten löysin sen aivan uudella tavalla. Nyt kun Uimastadion on taas auennut, aion ehdottomasti mennä sinne.

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.